اختصاصی سوما؛ ورزش ایروبیک یا حرکات موزون هوازی یکی از روشهای تمرینی برای کسب آمادگی جسمانی است، توانایی قلب و عروق و سیستم تنفسی را افزایش میدهد.
هالتر، وزنه، دمبل، چوب کش، سیمکش جزء فعالیتهای قدرتی و غیرهوازی محسوب میشوند که جز لاینفک (جدا شدنی) از تمرینات روزمره ایروبیک هستند. از نظر پزشکی بهترین راه برای جلوگیری از پوکی استخوان است زیرا عمل کلسیمسازی روی استخوانها انجام میشود و در افزایش توان و استقامت عضلات مؤثر است، نقش مهمی در ایجاد اعتماد به نفس و رضایتمندی از جسم دارد و باعث کاهش خطر پوکی استخوان و بهبود هماهنگی بدن میشود.
مزایای ایروبیک:
انجام تمرینات ایروبیک، نه فقط برای سلامت جسمی شما بسیار عالی است بلکه باعث سلامتی روح شما هم میشود. این ورزش با توجه به تمرکزی که روی عملکرد ریهها و قلب شما دارد، باعث تقویت قابل توجه این دو ارگان مهم میشود و به کاهی بیماریهای قلبی، عروقی و ریوی کمک بسیار میکند.علاوه بر این، ایروبیک باعث کاهش چربی خون و پیشگیری از سرما خوردگی میشود. جالب است که بدانید انجام منظم حرکات این ورزش، باعث آزاد شدن اِندورفین ( Endorphins )در بدن میشود. آندورفین یک نوع مسکن طبیعی است و به احساس آرامش داشتن ورزشکار کمک بسیاری میکند. اسقامت عضلات بدن، یکی دیگر از مزایای این ورزش است. با انجام این ورزش، مویرگهای کوچک در عضلات تحریک شده و باعث میشوند تا اکسیژن موثرتر به این عضلات برسد.
مضرات ایروبیک:
هیچ ورزشی اگر صحیح، طبق برنامه و زیر نظر مربی انجام شود، هیچگونه ضرری برای شما نخواهد داشت. ایروبیک هم از این اصول مستثنی نیست. شما در حین انجام این ورزش ممکن است به خاطر تجمع اسید لاکتیک در عضلات با دردهای عضلانی روبرو شوید. این موضوع را فراموش نکنید که ورزش ایروبیک، ممکن است ورزشی دشوار باشد، ولی به هیچ عنوان دردناک نیست. پس اگر دردی را در عضلات خود احساس کردید، سریعا ورزش را متوقف کنید و چند روزی را به خود استراحت دهید. شما میتوانید با نظر پزشک یا مربی ورزشتان تمرینات دیگری را جایگزین کنید.
انواع روشهای انجام ورزش ایروبیک:
۱- Low Impact (تماس پایین):
به تمرینهایی گفته میشود که همواره در اجرای آن یک پا روی زمین باقی میماند. مانند : پیاده روی. این نوع تمرینها برای افراد مبتندی توصیه میشود. به دلیل ساده بودن ترکیبهای حرکتی به آسانی توسط هر فردی در هر سنی قابل اجرا است. حتی کسانی که دچار مشکلات ستون مهرها و دردهای ناشی از عدم تحرک هستند، سالمندان با اجازه پزشک میتوانند این نوع تمرینها را انجام دهند.
۲- High Impact (تماس بالا):
به تمرینهایی گفته میشود که در یک لحظه هر دو پا از زمین کنده میشود ،مانند پرش و جهش، این تمرینها به دلیل ضربه های شدید کمتر توصیه میشود.این نوع ایروبیک به عنوان ورزش روزانه برای ورزشکاران پیشرفته و کسانی که مایل به شرکت در مسابقات ایروبیک و مسابقات سایر رشته های ورزشی هستند توصیه میشود .
۳- High – Low Impact (ترکیب تماس پایین و بالا):
به ترکیب این دو روش گفته می شود و برای عموم و کسانی توصیه میشود که مدتها است به طور عادی و مستمر ورزش میکنند.
۴- Non Impact (بدون ضربه):
به تمرین هایی گفته میشود که به هنگام اجرا هر دو پا روی زمین قرار دارند.این نوع تمرین برای همگان قابل اجرا است و بیشتر برای تقویت ماهیچه ها بکار برده میشود